szexológus

A szexológus orvos vagy pszichológus?

A szexológusok, szexuálpszichológusok és párterapeuták egy speciális terápiás területen dolgoznak: a szexuális és párkapcsolati problémákkal küzdő emberek problémáinak megoldásán. Bár sokan úgy gondolhatják, hogy ez csak a szexről szól, valójában a szexológia sokkal összetettebb tudományág, amely a nemiség, a szexualitás, és a szex tágabb témaköreivel is foglalkozik.

Magyarországon a szexológusok egyrészt azok az orvosok, akik a szexualitás területén tevékenykednek, illetve olyan pszichológusok, akik szexuális problémákkal dolgoznak. A munkájukhoz elengedhetetlen egy orvosi vagy pszichológusi diploma, ami képesítést ad szexuális problémák és funkciózavarok kezelésére.

Hazánkban a szexuálpszichológiai szakpszichológusok, a klinikai szakpszichológusok és a pszichoterapeuták a legfelkészültebbek a szexuális problémák kezelésében. A siker nem csak az alapvető technikák és tanácsok ismeretén múlik; a szexuális kapcsolat megértése magas szintű tudást, szakértelmet és tapasztalatot igényel. A korai magömlés, merevedési zavar, a vágy hiánya vagy a fájdalmas szex kezelésekor nem elég néhány technikát javasolni: a szexualitás testi, lelki és társas összetevőjének mélyreható ismerete elengedhetetlen.

Ha szexuális problémával fordulunk szakemberhez, mindenképpen tájékozódnunk kell arról, hogy az adott szakember rendelkezik-e a megfelelő végzettséggel. Egy valódi pszichológusi vagy orvosi diploma biztosítja azt, hogy a szexológus megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkezik a probléma mélyreható megértéséhez és hatékony kezeléséhez.

A hitelesség és empátia fontossága a szexológus személyiségében

A szexuális problémák gyakran magukban hordozzák a szégyen és a tabu terhét. Ezért rendkívül fontos, hogy a szakember ne csak hiteles és szakképzett legyen, hanem empátiával rendelkezzen és diszkrécióval kezelje az esetet. A kliensnek biztonságban kell éreznie magát, hiszen gyakran olyan intím és érzékeny témákat osztanak meg a terapeutával, amelyekről eddig talán senkivel nem beszéltek.

A szexológia komplexitása

Ezen túlmenően a szexológusnak ismernie kell az emberi psziché és test komplexitását. A szexuális funkciózavarok nemcsak fizikai okokra vezethetők vissza, hanem lelki és társadalmi tényezőkre is. A traumák, stressz, gyógyszerek, vagy a párkapcsolati problémák mind hozzájárulhatnak a szexuális nehézségekhez. Emiatt a kezelés során gyakran szükség van holisztikus megközelítésre, amely egyaránt foglalkozik a testi, lelki és társas dimenziókkal.

A szexológiai tanácsadásra való jelentkezés elhatározása általában nem könnyű. Sokan évekig szenvednek a problémájukkal, mire eljutnak arra a pontra, hogy szakembert keresnek. Ezért kiemelkedően fontos, hogy azok, akik ezen a területen dolgoznak, ne csak szakmailag legyenek képzettek, hanem emberileg is alkalmasak legyenek a munkára. Együttérzés, nyitottság és az elkötelezettség azoknak a tulajdonságoknak a kombinációja, amelyek segítenek a kliensnek abban, hogy újra megtalálja a szexualitásban a harmóniát és a boldogságot.

Kellően felkészült és magasan képzett szaxológust találsz a furedi.hu oldalon.