Maitland manuálterápiás módszer

Miért vált olyan kedveltté a Maitland manuálterápiás módszer?

A Maitland manuálterápia alapjai

A Maitland manuálterápia egy egyedi, tudományos alapokon nyugvó fizioterápiás eljárás, amely személyre szabott vizsgálatokon és kezeléseken keresztül kínál megoldást a fájdalom csillapítására és a test mozgásszabadságának helyreállítására. Ez a módszer különösen hatékonyan alkalmazható fájdalmak, ízületi, izom- és idegrendszeri problémák esetén.

Geoffrey Maitland, egy ausztrál fizioterapeuta által az 1950-es években kidolgozott technika, a mobilizáció és manipuláció technikáinak ötvözetére épül. Ezek a technikák különös tekintettel vannak az ízületekre, izmokra és az idegrendszerre, figyelembe véve a páciens aktuális állapotát.

 

Maitland technika

 

Mi teszi egyedülállóvá a Maitland manuálterápiát?

A Maitland manuálterápia egyedülállósága abban rejlik, hogy minden kezelést teljesen személyre szab, figyelembe véve a betegek egyéni igényeit és specifikus egészségügyi állapotát. A terápia során részletesen elemzik és diagnosztizálják a fájdalommal összefüggő ízületek, izmok és idegek kondícióját. A páciens az eljárás fókuszában áll, ami lehetővé teszi a kezelési terv pontos kidolgozását és a terápiás intézkedések személyre szabását. Ez a megközelítés külön hangsúlyt fektet a klinikai alapokra és a részletes mozgásszervi vizsgálatokra.

Milyen egészségügyi problémák kezelésére ajánlott elsősorban?

A Maitland technika különösen hatékony akut és krónikus fájdalmak esetén, többek között:

  • ízületi merevség és fájdalmak,
  • izomfeszültség,
  • gerincproblémák,
  • sérülések utáni állapotok,
  • idegi eredetű zavarok,
  • valamint migrén és egyéb típusú fejfájások kezelésére.

Emellett más manuálterápiás technikákkal, például a Stecco módszerrel is kiegészíthető, növelve ezzel a kezelési lehetőségek széleskörűségét és hatékonyságát.

 

kezelési technika

 

A Maitland manuálterápiás kezelési folyamat részletezése:

A kezelési folyamat első lépéseként egy átfogó Állapotfelmérés történik, amely során alapos kikérdezéssel derítjük fel a probléma gyökereit. Ezt követően különböző aktív és passzív teszteket alkalmazunk, melyek eredményeiből kiindulva hipotéziseket állítunk fel és kidolgozzuk a kezelési tervet. Ez az individuális megközelítés biztosítja, hogy a terápia minden esetben szorosan illeszkedjen a páciens jelenlegi állapotához.

A kezelési stratégia középpontjában a fájdalmat okozó struktúrák állnak. A vizsgálatok alapján meghatározzuk, hogy a fájdalomért felelős lehet-e egy bizonyos ideg, ízület vagy izom, és ennek megfelelően választjuk ki a leginkább megfelelő kezelési módszert. Amennyiben például egy specifikus ízület okozza a fájdalmat, azon az ízületen végzünk mobilizációs vagy manipulációs beavatkozást.

A mobilizáció és manipuláció közötti különbségek:

Manipuláció alatt egy gyors, precíz mozdulatot értünk, mely gyakran kiropogtatással jár.

A manipuláció és a csontkovácsolás közötti fő különbség gyakran az alkalmazás indikációjában rejlik. Ezt a („kiropogtatós”) módszert ritkábban használjuk, mivel hatása általában rövid ideig tart, és bizonyos esetekben kockázatos lehet. A manipuláció előtt mindig szükséges egy alapos vizsgálat és klinikai értékelés, és csak nagyon kis százalékban jut szerephez a kezelési tervben.

Ellenben, a mobilizáció gyakoribb és előnyösebb választás, mivel biztonságosabb és tartósabb hatást kínál. Mivel a manipuláció egy hirtelen mozdulat, a beteg nem tud rá előre felkészülni, és nem képes védekezni, még akkor sem, ha az fájdalmas lenne számára. A mobilizáció fokozatosabb jellege lehetővé teszi, hogy a páciens folyamatos visszajelzést adjon a terapeutának a kezelés során.

A mobilizációs technikák két fő típusa:

  • Akcesszórikus mobilizáció: Ez a módszer finom, célzott mozgásokat alkalmaz az ízületeken, amelyek az ízületi felületek közötti kapcsolat és az ízületi szerkezetek befolyásolására irányulnak. Az akcesszórikus mobilizáció az ízület teljes mozgástartományát érinti, és passzívan végzik, azaz a beteg nem vesz részt aktívan a mozgásban. Ez a technika különösen akut állapotok kezelésére alkalmas.
  • Fiziológiai mobilizáció: Ez a technika az ízületek természetes, normál mozgásmintáit utánozó mozgásokra épül. Aktívabb, mint az akcesszórikus mobilizáció, mivel itt a beteg is részt vesz a mozgásban, lehetőséget kapva a mozgás irányának és tartományának kontrollálására.

Az ízületi mobilizációk megértését egy ajtózsanér hasonlatával könnyíthetjük meg:

Akcesszórikus mobilizáció esetében: Képzeljük el, hogy az ízület a zsanér, amelyet precízen állítunk be. A terapeuta célzottan mozgatja az ízületet, hogy helyreállítsa az ízületi felületek közötti megfelelő kapcsolatot, ezáltal javítva az ízület mozgékonyságát és stabilitását.

Fiziológiai mobilizációkor: Ez hasonlít ahhoz, mintha magát az ajtót mozgatnánk, segítve annak sima nyitását és zárását. A terapeuta támogatja a pácienset abban, hogy a megfelelő irányba és mozgástartományban végezze azokat a mozgásokat, amelyek a mindennapi életben szükséges normál mozgásmintákhoz igazodnak. Ez a megközelítés hatékonyan elősegíti az ízületi mozgékonyság helyreállítását és az izmok erősítését.

Mindkét mobilizációs technika kulcsszerepet játszik a fájdalom csillapításában, az ízületi mozgékonyság javításában és a szöveti funkciók helyreállításában. A kezelési módszer kiválasztása a páciens specifikus állapotától, az ízületi problémák jellegétől és a kezelési célkitűzésektől függ.

 

Maitland manuálterápia

 

Idegi problémák kezelésekor

Amikor az idegrendszer érintett a fájdalom hátterében, neurodinamikai kezelést alkalmazunk, ami magában foglalja az érintett ideg mobilizálását. A neurodinamikai módszer alapvető célja a perifériás idegrendszer mozgékonyságának visszaállítása, az idegi tünetek csökkentése és a fájdalom enyhítése.

Van lehetőség gyógytornával történő kiegészítésre?

A Maitland manuálterápiát kiválóan lehet kombinálni gyógytornával. Ez a kombináció ajánlott is, mivel így a kezelés hatékonysága jelentősen növekedhet, elérve így még jobb eredményeket.

Szükséges kezelések száma a felépüléshez

A szükséges kezelések száma a probléma jellegétől függ. Vannak esetek, amikor már 1-2 kezelés is elegendő lehet a teljes gyógyuláshoz, azonban előfordulhat, hogy a kívánt eredmény eléréséhez több kezelésre van szükség.

 

sikerül azonosítani a fájdalom okát

 

A kezelés eredményének tartóssága

Amennyiben sikerül azonosítani a fájdalom alapvető okát, a kezelés által elérhető eredmény hosszú távon is megmaradhat. Fontos azonban megjegyezni, hogy a fájdalom kialakulásához gyakran több különböző tényező is hozzájárul, ezért – a legjobb eredmény elérése érdekében – a kezelést gyakran többféle módszer kombinációjával kell megközelíteni.

Mikor nem nyújt megoldást ez a terápiás eljárás?

Vannak olyan helyzetek, amikor a Maitland manuálterápia nem nyújt megoldást. Ilyenek például a viszcerális eredetű problémák, ahol a fájdalom forrása nem a mozgásszervi rendszerben keresendő, vagy azok az esetek, amikor egy korábbi sérülés okozza a fájdalmat a test egy másik pontján. Ilyen helyzetekben a Maitland manuálterápia elsősorban csak a fájdalom enyhítésére lehet alkalmas, míg hosszú távú megoldást más módszerek, mint például a Stecco féle fasciamanipuláció kínálhat.

forrás: sherlockrehab.hu