orvosi kannabisz kutatás

Így használják egészségügyi célokra az orvosi kannabiszt

Az orvosi kannabisz egyre inkább elterjedt a világban, mint egy hatékony eszköz a különféle egészségügyi problémák kezelésére. Az orvosi kannabisz olyan készítményeket jelent, amelyek a kannabisznövényből (Cannabis sativa) nyert hatóanyagokat tartalmazzák, és orvosi célokra használják. Azonban fontos megérteni a különbséget az orvosi kannabisz és a marihuána között.

Különbség az orvosi kannabisz és a marihuána között

Az orvosi kannabisz és a marihuána közötti legfőbb különbség a termesztés. Ellenőrzött ültetvényeken termesztenek magas CBD tartalmú, alacsony THC tartalmú kendert és igyekeznek a többi jótékony összetevő arányát is magas szintre emelni: terpének, CBG, CBDa, stb. Az orvosi kannabisz kifejezetten a betegségek kezelésére és a tünetek enyhítésére használt. Az orvosi kannabisz készítmények szigorú szabályozás alatt állnak, és orvosi felügyelet mellett kerülnek alkalmazásra, míg a marihuána legális vagy illegális lehet a különböző országokban.

Az orvosi kannabisz felhasználása a világban

Az orvosi kannabisz számos egészségügyi probléma kezelésére alkalmazható. A hatóanyagok közül a legismertebbek a tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabidiol (CBD). A THC pszichoaktív hatása miatt, sok országban a kannabisz alapú készítményekben tilos vegyületként szerepel. Ez a tiltás Magyarországon is érvényben van. Azonban a széles spektrumú, THC-mentes kannabisz olaj engedélyezett, bár hatásairól jelenleg nincs hivatalos állásfoglalás.

Az orvosi kannabiszt széles körben alkalmazzák az alábbi területeken:

  1. Fájdalomcsillapítás: az orvosi kannabiszt gyakran használják krónikus fájdalom enyhítésére, például daganatos betegeknél, akik kemoterápiás kezelésen esnek át.
  2. Gyulladáscsökkentés: a kannabidiol (CBD) gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt az orvosi kannabisz hatékony lehet olyan betegségek, mint az ízületi gyulladás vagy a bélgyulladás kezelésében.
  3. Görcsoldás: az epilepszia vagy más neurológiai rendellenességekben szenvedő betegek esetében az orvosi kannabisz hatékony lehet a görcsrohamok kezelésében és csökkentésében.
  4. Alvásproblémák: az orvosi kannabiszt olykor alvászavarok enyhítésére használják, különösen azoknál a betegeknél, akik krónikus fájdalommal küzdenek.

Magyarország és az orvosi kannabisz

Magyarországon a THC, a kannabisz pszichoaktív komponense tiltott vegyület a kannabisz alapú készítményekben. Az orvosi kannabisz használata csak szigorú szabályozás és orvosi felügyelet mellett engedélyezett. Azonban a széles spektrumú, THC-mentes kannabisz olaj jelenleg engedélyezett, habár hatásairól nincs hivatalos állásfoglalás. Ha többre vagy kíváncsi a témában, akkor kattints a kannabiszmagazin.hu oldalra és rengeteg információt találsz.

A jövő kilátásai

Az orvosi kannabisz alkalmazása folyamatosan kutatott terület, és az eddigi eredmények biztatóak. További kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy az orvosi kannabisz hatásait és potenciális mellékhatásait pontosan megértsük. Sok országban folyamatban vannak a jogszabályok módosításai az orvosi kannabiszhoz kapcsolódóan, hogy könnyebbé tegyék a betegek számára a hozzáférést és a kezelést.

Az orvosi kannabisz a világban egyre szélesebb körben elfogadott és alkalmazott terápiás megoldás. Az orvosi kannabisz jelentős segítséget nyújthat olyan betegeknek, akik más kezelési módokkal nem érnek el megfelelő eredményeket. Azonban a hatóanyagok szabályozott és ellenőrzött alkalmazása elengedhetetlen annak érdekében, hogy biztonságos és hatékony módon használják fel az orvosi kannabiszt.