pamut zsinórfonalak

Pamut zsinórfonalak

A pamut zsinórfonal az egyik leggyakrabban használt fonal fajta. Nem véletlen, hiszen kiváló adottságokkal rendelkezik. Ebben a cikkben megismerheted három különböző típusát. Elöljáróban annyit elárulok, hogy mindhárom jó választás, csak minőségi terméket válassz. 

Standard pamut zsinórfonal

A standard zsinórfonal a legnépszerűbb táska és tároló horgolás tekintetében. Fonatolása sűrűbb, mint prémium társai esetében és ez lehetővé teszi azt, hogy sokkal homogénebb felületet kapjunk. A standard zsinórfonalnak polisztirol töltete van. Egy tekercs 100 m, ami kb 450 g. Nagy a szakítószilárdsága, el lehet vele húzni akár egy autót is. Igen, 2 szál pamut zsinórfonal képes elhúzni egy Suzuki Swiftet. 🙂  A 3 mm-es változatot kevesebb szálból fonatolják és nem kerül bele töltet, így aprólékosabb mintákat is horgolhatunk belőle.

A pamut zsinórfonal előnyei:

  • Ha homogén felületet szeretnél létrehozni, válaszd ezt a fonaltípust.
  • A 3 mm-es zsinórra részletesebb mintákat is meghorgolhatsz.
  • Az 5 mm-es zsinór pedig kiváló a “haladós” projektekhez.

Hátrányai:

  • Könnyebben koszolódik, mint a prémium polisztirol zsinórfonal.

Prémium pamut zsinórfonal

Prémium fonatolás során a szálakat máshogy fonják egymásba, mint a standard esetén. Így is egy hengeres testű zsinórfonalat kapunk, melynek pamut mag van a közepében, szintén fonatolt technikával elkészítve. A pamut töltetnek köszönhetően nem összenyomható a test, kiválóan tartja a formáját. Az ilyen fonalaknak kicsit pórusosabb a szerkezete mint az egyszerű pamut zsinórfonalaknak. (Amik szintén kiváló minőségűek.) 100 m kb 600 g. A pamut belső miatt ez még magasabb szakító szilárdsággal bír, mint a sima. A standard pamut zsinórfonalnál kevésbé rugalmas, a sodort (makramé) zsinórnál nyúlékonyabb.

A prémium pamut zsinórfonal előnyei:

  • Nagyon haladós vele a munka, egyszerű rövidpálcákkal szilárd, jó tartású textilt kaphatunk.
  • A pórusos szerkezet nagyon strapabíró. Ez többek között a pamut töltetnek köszönhető.

Hátrányai:

  • Kissé nehezebb, mint az egyszerű pamut zsinórfonal. 100 m kb 600 g.
  • Pórusos szerkezete miatt világos színű táskáknál nem adja ki olyan tömören a mintát.

Ha szeretnéd, hogy az alkotásod sikere ne a fonal minőségén múljon, vásárolj minőségi fonalat, például itt: https://magicyarn.hu/